Röntgen-ultrahang februári rendelési ideje

Röntgen-ultrahang februári rendelési ideje

tovább

Sebészeti rendelési idő változások

Sebészeti rendelési idő változások

tovább
Szakrendeléseink

Ortopédia

Mozgásszervek (inak, csontok, izületek, izmok) funkcionális és statikai elváltozásainak konzervativ kezelését, gondozását illetve gyógyászati segédeszköz felírását, használatának betanítását végzi.

Az újszülött kortól kezdve egészen a legidősebb korig találkozunk ortopédiai betegekkel.
Ellátja korcsoporti megoszlásban:

  • A csecsemőket csípőficam szűrés és kezelés
  • Óvodások ás általános iskolások: a gyermekek mellkasi, gerinc, láb veleszületett és szerzett deformitásait szűrik, és kezelik. A rendelt segédeszköz használatát betanítják, gyógytorna kezelés hátterét az Intézmény biztosítja
  • Az aktív életkorban lévő paciensek számos ortopédiai problémával fordulnak a szakrendelésre. Segítséget nyújtanak a konzervativ terápiában, rehabilitáció felépítésében , szükség esetén műtéti beavatkozás koordinálásában. Valamennyi tevékenységük az eredeti állapot visszanyerésére, keresőképesség visszaállítására, az életminőség javítására irányul.
  • Időskor, melyben a legnagyobb számban fordulnak elő az ortopédiai megbetegedések. A szakterület feladata a funkciók javítása, fájdalom csillapítása, életminőség javítása. Kezeléseik során konzervativ terápia, rehabilitáiós terv kidolgozása és segédeszköz rendelése, betanítása történik.
  • Az ortopédiai szakrendelésen a csontritkulás műszeres szűrésére is lehetőség van a végtagi csontok vizsgálata alapján. A kiszűrt betegek gondozásba vétele, gyógyszeres kezelése és segédeszközzel ellátása helyben biztosított

Szakterületünkön megvalósult az, ami csak nagyon kevés helyen van az országban. A legkisebbeket sikerült bevonni a szűrővizsgálatokba, kezelésekbe.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szakrendelés orvosa rendelkezik ultrahangos képesítéssel és jártassággal. Az Intézmény biztosítja számára az ultrahangos hátteret, így hetente két napon, előre egyeztetett időpontban elvégzi a csecsemők csípőficam szűrését, mely az alábbi vizsgálatokból áll:

  • Családi anamnaesis felvétel
  • Fizikális vizsgálat
  • Ultrahang vizsgálat

A pozitív csecsemőket visszarendeli a szakma szabályainak megfelelően 1-1,5 hó múlva.A kiszűrt csecsemő továbbkezelése, segédeszközzel ellátása, torna betanítása is ezen szakrendelés keretében történik.Konzultációs lehetőséget nyújt a hozzá beutaló orvosok számára.

A diagnosztikai szakrendeléseket a VESZ szakterületeiről veszi igénybe. Kiszűrt betegségek további vizsgálata a betegségcsoportnak megfelelő szakrendelések irányában helyi vagy a DEOEC és a Kenézy Kórház speciális járóbeteg szakellátása vagy fekvőbeteg ellátása segítségével történik.
Folyamatos kapcsolatot tart fenn a gyermekorvosokkal , a városi Egészségügyi Szolgálat ellátási területébe eső intézmények (óvodák, iskolák) vezetőivel, dolgozóival.