Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

tovább

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

tovább
Szakrendeléseink

Ortopédia

Mozgásszervek (inak, csontok, izületek, izmok) funkcionális és statikai elváltozásainak konzervativ kezelését, gondozását illetve gyógyászati segédeszköz felírását, használatának betanítását végzi.

Az újszülött kortól kezdve egészen a legidősebb korig találkozunk ortopédiai betegekkel.
Ellátja korcsoporti megoszlásban:

  • A csecsemőket csípőficam szűrés és kezelés
  • Óvodások ás általános iskolások: a gyermekek mellkasi, gerinc, láb veleszületett és szerzett deformitásait szűrik, és kezelik. A rendelt segédeszköz használatát betanítják, gyógytorna kezelés hátterét az Intézmény biztosítja
  • Az aktív életkorban lévő paciensek számos ortopédiai problémával fordulnak a szakrendelésre. Segítséget nyújtanak a konzervativ terápiában, rehabilitáció felépítésében , szükség esetén műtéti beavatkozás koordinálásában. Valamennyi tevékenységük az eredeti állapot visszanyerésére, keresőképesség visszaállítására, az életminőség javítására irányul.
  • Időskor, melyben a legnagyobb számban fordulnak elő az ortopédiai megbetegedések. A szakterület feladata a funkciók javítása, fájdalom csillapítása, életminőség javítása. Kezeléseik során konzervativ terápia, rehabilitáiós terv kidolgozása és segédeszköz rendelése, betanítása történik.
  • Az ortopédiai szakrendelésen a csontritkulás műszeres szűrésére is lehetőség van a végtagi csontok vizsgálata alapján. A kiszűrt betegek gondozásba vétele, gyógyszeres kezelése és segédeszközzel ellátása helyben biztosított

Szakterületünkön megvalósult az, ami csak nagyon kevés helyen van az országban. A legkisebbeket sikerült bevonni a szűrővizsgálatokba, kezelésekbe.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szakrendelés orvosa rendelkezik ultrahangos képesítéssel és jártassággal. Az Intézmény biztosítja számára az ultrahangos hátteret, így hetente két napon, előre egyeztetett időpontban elvégzi a csecsemők csípőficam szűrését, mely az alábbi vizsgálatokból áll:

  • Családi anamnaesis felvétel
  • Fizikális vizsgálat
  • Ultrahang vizsgálat

A pozitív csecsemőket visszarendeli a szakma szabályainak megfelelően 1-1,5 hó múlva.A kiszűrt csecsemő továbbkezelése, segédeszközzel ellátása, torna betanítása is ezen szakrendelés keretében történik.Konzultációs lehetőséget nyújt a hozzá beutaló orvosok számára.

A diagnosztikai szakrendeléseket a VESZ szakterületeiről veszi igénybe. Kiszűrt betegségek további vizsgálata a betegségcsoportnak megfelelő szakrendelések irányában helyi vagy a DEOEC és a Kenézy Kórház speciális járóbeteg szakellátása vagy fekvőbeteg ellátása segítségével történik.
Folyamatos kapcsolatot tart fenn a gyermekorvosokkal , a városi Egészségügyi Szolgálat ellátási területébe eső intézmények (óvodák, iskolák) vezetőivel, dolgozóival.