Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

tovább

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

tovább
Szakrendeléseink

Otthonápolás

Az otthonápolás a kórházi kezelés kiváltására, a kezelés folytatására irányul. A házi szakápolás feladata, az elrendelő orvos (háziorvos) által meghatározott szakápolási tevékenységek elvégzése a beteg otthonában.

Az elrendelő lapon az elrendelő orvos az alábbi lehetőségek közül választja ki a beteg állapota szerint indokolt otthoni szakápolás tevékenységet:

  • szondán át történő tápláláshoz és folyadékbevitelhez kapcsolódó szakápolás tevékenység végzése, tanítása.
  • trachealis kanül tisztítása, betét cseréje, tevékenység tanítása
  • állandó katéter cseréje, hólyagöblítés szakápolás feladat
  • intravénás folyadék, elektrolitpótlás, parenteralis gyógyszer beadás
  • baleset vagy egyéb műtét utáni szakápolási feladatok. Önellátás korlátozottsága esetén a testi higiene biztosítása, mozgás segítése
  • műtéti területek ellátása, stomaterápia , különböző draeinek kezelése, szakmaspecifikus szájápolás
  • decubitálódott területek, fekélyek ellátása
  • betegség következményeként átmenetileg vagy végleg kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó feladatok
  • tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai

Biztosítani kell a beteg psyches vezetését, étkezési tanácsadást, a kommunikáció alapvető szempont szerint történjen. Biztosítani kell mindazon tevékenységek megvalósítását a beteggel vagy hozzátartozóval, amely az egészsége megtartásáért, helyreállításáért vagy állapota romlásának megakadályozásáért nélkülözhetetlen.

Ez a szakellátás 1997-ben újonnan induló tevékenység nagy űrt pótol az otthonukhoz kötött betegek ellátásában. Egy főállású szakképzett ápolónő szakértő és humánus segítségére számíthatnak mindazok az embertársaink, akik betegségük miatt a rendelőintézetet felkeresni nem tudják. Hatékony segítséget nyújt a beteg ápolását vállaló hozzátartozóknak a mindennapos betegellátási tevékenység megtanulásában, a fájdalom csillapításában, sebek ellátásában, a bénult betegek rehabilitációjában. A rendelkezésre álló havi vizitkapacitás jelenleg teljes mértékben kihasznált.