Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

tovább

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

tovább
Szakrendeléseink

Röntgen

Röntgen szakrendelés

A képalkotó diagnosztikai szakellátás feladata hagyományos röntgen és ultrahang vizsgálatok végzése elsősorban az ellátási területhez tartozó, beutalóval rendelkező betegek részére.

A röntgen vizsgálatokat a betegellátó hálózatban érvényes működési engedéllyel rendelkező szolgáltató kérheti, a beteg a szabad intézmény és orvos választás jogán pedig megválaszthatja, melyik szakrendelést veszi igénybe. Az esetek legnagyobb hányadában a balmazújvárosi és vonzáskörzetébe tartozó háziorvosok, házi gyermekorvosok és szakorvosok kérnek vizsgálatokat.

A röntgenvizsgálatok elvégzésére lehetőség van időpontot egyeztetni rendelési időben személyesen vagy a 06-52-580-077 telefonszámon.

A röntgenfelvételek készítésének időpontjáról minden hónapban tájékoztatást adunk.

A direkt digitális röntgen rendszerünk az egész test vizsgálatára alkalmas.
A háromdimenziós testről egy, kettő vagy több irányból készítünk felvételeket, hogy az egymás mögött elhelyezkedő különböző sugárelnyelő képességű szerveket, szöveteket elkülönítsük egymástól.

A röntgenfelvételek elkészítésére önállóan a szakképzett röntgenasszisztens jogosult. Feladata a beutalón kért felvételek, illetve szükség szerint kiegészítő felvételek elkészítése.

A hagyományos röntgenvizsgálatokat elsősorban a csont és ízületi betegségek (ortopédiai, reumatológiai, balesetsebészeti), fül-orr-gége megbetegedések, bizonyos mellkasi (szív, nagyerek, tüdők, mellhártya) elváltozások felderítésére, követésére használjuk.


A natív röntgenvizsgálatok nem igényelnek semmilyen előkészítést.

Mivel a röntgensugárzásnak magzatkárosító hatása lehet, főleg a terhesség első három hónapjában, ezért terhességben röntgen vizsgálatokat nem végzünk! Ennek érdekében a nőbetegek mindig jelezzék előre, ha várandósak vagy annak gyanúja felmerül.

A felvételek kiértékelését (analizálását), a leletezést a radiológus szakorvos végzi, aki a látott kép alapján kiegészítő felvételek készítését, további vizsgálatok elvégzését kezdeményezheti a pontos diagnózis felállításához.

Az ortopédiai és sebészeti szakrendelések a radiológiával on-line kapcsolatban vannak, így a digitális röntgenfelvételeket a képtovábbító rendszer segítségével a szakorvosok a rendelőjükben lévő megtekintő monitorukon azonnal láthatják.

A röntgenfelvételek készítése és a kiértékelés, leletezés időben elkülönül egymástól.

A betegek a vizsgálat eredményét tartalmazó leletet az asszisztenssel megbeszélt időpontban kapják meg.

Az indirekt digitális foszforlemezes technika bevetetése, képtároló és továbbító rendszer, PACS (Picture Archiving and Communication System) telepítése a röntgen szakrendelést működtető vállalkozás sikeres pályázatának köszönhető. A pályázat eredményeképpen 2007 tavaszán a megye szakrendelései között elsőként (országosan is az elsők között), a felvételek foszforlemezre készültek. A képfeldolgozás és értékelés során alkalmazott indirekt digitális technológia a hagyományos vegyszeres sötétkamrai előhívásos rendszernél korszerűbb, gyorsabb, környezetkímélő lett, a páciensek sugárterhelése csökkent. Megszűnt a röntgenfilmek tárolása, a törvényben meghatározott idő után a filmek megsemmisítésének (elszállításának, elégetésének) költsége, környezetszennyező hatása. A képek kiértékelése pontosabb, gyorsabb, tárolásuk is modern PACS technológia alkalmazásával történik.

2012-ben Balmazújváros Város Önkormányzata által elnyert ÉAOP-4.1.2/3-2008-0006 azonosító számú projekt „A balmazújvárosi kistérség komplex egészségügyi központ fenntartható fejlesztése” című pályázattal további fejlődést jelentett a 21 éves röntgenberendezés – nagyfrekvenciás röntgengenerátor, röntgencső, röntgenfelvételi asztal és állvány - komplett cseréje direkt digitális rendszerre, a PACS fejlesztése, bővítése, modern, gyors leletező állomás kialakítása.

Ennek eredményeképpen Siemens Multix Fusion modern direkt digitális képalkotó és syngo.plaza PACS és leletező rendszer biztosítja jelenleg a betegek gyors, szakszerű ellátását.