Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.10-08.16

tovább

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

Járóbeteg szakellátás rendelési idők szakrendelésenként 2020. 08.03-08.09

tovább
Szakrendeléseink

Ultrahang

Ultrahang szakrendelés

A képalkotó diagnosztikai szakellátás másik fontos feladata ultrahang vizsgálatok végzése, elsősorban az ellátási területhez tartozó, beutalóval rendelkező betegek részére.

Ultrahangnak nevezzük a 20.000 Hz feletti tartományba eső hullámokat, melyek az emberi fül számára már nem hallhatóak. Az orvosi diagnosztikában általában a 1-30 MHz tartományba eső hullámokat alkalmazzuk. Ebben a frekvencia tartományban az ultrahangok biológiai károsodást nem okoznak.

A képalkotás lényege, hogy a különböző sűrűségű anyagok eltérő módon vezetik a hanghullámokat, azok a határfelületeken visszaverődnek. Ezeket a visszavert hanghullámokat használjuk fel a képalkotásban.

A hanghullámok előállítása és vétele az adó-vevőként működő vizsgálófejjel (transducer) történik. A jelfeldolgozást számítógép végzi, a jeleket frekvenciájuktól függően egy 64 fokozatból álló szürkeskálához rendelik hozzá, és monitoron jelenítik meg. Az igen gyors képfrissítés (>16/sec) lehetővé teszi, hogy a képeket mozgóképként (real time módban) szemléljük. Az UH vizsgálat elsősorban a lágyrészek vizsgálatára alkalmas. A levegő csaknem teljes mértékben visszaveri a hullámokat, ezért az ultrahang nem alkalmas a tüdő, ill. a gázzal telt belek vizsgálatára.

Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Jelenleg az egyik leggyakrabban használt vizsgálati módszer. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó vizsgálatok közül elsőként alkalmaznak. Nem jár semmilyen kellemetlenséggel, kockázattal, szükség esetén többször ismételhető.

Az ultrahangot leggyakrabban a hasi és kismedencei szervek (máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, prostata, méh, petefészkek, nagyerek, megnagyobbodott nyirokcsomók), ízületek, lágyrész, pajzsmirigy, nyálmirigyek, herezacskó, herék, mellékherék, mellkasfal, hasfal vizsgálatára használjuk.

A hasi vizsgálathoz üres gyomor és vizelettel telt húgyhólyag szükséges. Általában a vizsgálat előtt 5-6 órával tanácsos zsírszegény, könnyű ételt enni. A vizsgálatig csak szénsavmentes vizet, üres teát szabad inni. Ajánlott a vizsgálat tervezett időpontja előtt 2 órával a húgyhólyagot kiüríteni, majd fél liter vizet egyszerre elfogyasztani, a vizsgálatig a vizeletet visszatartani.